Antidopingpolicy – IF Friskis och Svettis Huddinge

Dum, dummare, dopad


Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet(RF) följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta vi hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.

IF Friskis&Svettis Huddinge:

• Ska vara helt fritt från doping

• Bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger

• Arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider och övriga otillåtna preparat enligt Riksidrottsförbundets reglemente

Handlingsplan

Så här gör vi för att undvika doping i vår förening:

Förebyggande

• Informera föreningens funktionärer om gällande antidopingpolicy med planerade åtgärder.

• Informera föreningens funktionärer om Riksidrottsförbundets (RF:s) ”Antidopingfakta”.

• Föreningens funktionärer genomför RF:s kunskapsprov i antidoping på www.rf.se/vaccinera.

• Uppmana föreningens medlemmar att göra Riksidrottsförbundets kunskapsprov på www.rf.se/vaccinera.

• Informera föreningens medlemmar om policyn och handlingsplanen.

• Använd symbolen Rena Vinnare för att visa klubbens hållning.

• Dela ut broschyrer om detta till alla som köper kort som inkluderar gym.

 Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

1. Vi vaccinerar oss

Vaccinera föreningen är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden. I lokalen hänger ett vaccinationsintyg som visar att föreningen genomfört en Vaccination.

2. Antidopingansvarig funktionär

Verksamhetsledaren är ytterst ansvarig för antidopingarbetet i föreningen och leder det förebyggande arbetet i föreningen. Till sin hjälp har antidopingansvarige kunniga och erfarna personer från bl.a. Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar.

3. Oanmälda dopingtester

Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna föreningsprov från Riksidrottsförbundet. Under år 2008 genomfördes 63 föreningsbeställda prov i Friskis&Svettis föreningar i Sverige.

4. Vi utbildar alla våra gyminstruktörer

Alla gyminstruktörer får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.

5. Vi informerar våra medlemmar

Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformationen i din förening hittar du oftast i en broschyr i föreningens lokal eller på hemsidan.

Tecken på doping

Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?

Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida (dopingjouren.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits.

Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

 

  • Ordinarie Öppettider Friskcenter

    MånTisOnsTorsFreLörSön
    Öppnar06.3006.3006.3006.3006.3008.0009.00
    Stänger21.3021.3021.3021.3019.3017.3020.30
      facebook